MOJI SU DRUGOVI BISERI RASUTI PO CELOM SVETU: U Pančevu se školuju “zanatlije“novog doba MOJI SU DRUGOVI BISERI RASUTI PO CELOM SVETU: U Pančevu se školuju “zanatlije“novog doba
Pančevo, grad na vetrometini istoka i zapada, odavno je deo Evrope. Datira iz vremena kada Evrope nije ni bilo u autentičnom izdanju, i tada je... MOJI SU DRUGOVI BISERI RASUTI PO CELOM SVETU: U Pančevu se školuju “zanatlije“novog doba
Pančevo, grad na vetrometini istoka i zapada, odavno je deo Evrope. Datira iz vremena kada Evrope nije ni bilo u autentičnom izdanju, i tada je predstavljao etnički, tehnološki, kulturološk i, i svaki drugi vid napretka. Tehnološku ekspanziju doživljava nakon Drugog svetskog rata, a sedamdesetih i procvat industrijalizacije. Do nemirnih devedesetih grad na tri  reke. Dunavu, Tamiši i Nadeli, je imao 24 svoje fabrike, prepoznatljiv i širom Evrope, po petrohemijskom kompleksu,fabrici veštačkog đubriva, Utvi-fabrici aviona, staklari, gumari, fabrici sijalica “Tesla“nizom tekstilnih i građevinskih fabrika.
Industrijski razvoj koji je srazmerno broju stanovnika bio najveći u Evropi,pratilo je i adekvatno obrazovanje.Zvezda vodilja u obrazovanju,nastala je 1946.godine pod imenom Državna industrijsko-zanatska škola. da bi 1952. godine dobila ime “Boris Kidrić“ a služila za obrazovanje metalsnke struke, potom i elektro, hemijske, saobraćajne. Nove,promašene reforme školstva su pocepale obrazovanje i školu na dva dela,a 1990. godine škola dobija,i danas nosi ime svoga grada.Mašinska škola Pančevo.Kako su se svetski prohtevi menjali,tako se i srednja škola prilagođavala savremenim potrebama.
masinska-1
Prva je na Balkanu uvela obrazovanja,mašinski tehničar za kompjutersko upravlja nje proizvodnjom,i mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.U okviru elektro struke, najnoviji program je tehničar mehatronike.Obrazovanja za koima i Evropa“vapi“.
Redak,vredan i prebogat istorijat dug 70 godina,škola je proslavila 7. novembra u dvorani Kulturnog centra u Pančevu.Spoj mladosti i iskustva je napunio dvoranu kulturnog centra, uz prisustvo bezbroj gostiju,profesora koji čine deo duge i bogate istorije obrazovanja.Među znamenitim gostima i direktor sa  najdužim stažom-18 godina,Zoran Jovanović,koji je jedno vreme bio poslanik u skupštin skoj klupu Pokraine,a nasledio je Stevana Zeremskog,u duetu sa Nad om Terzić.
Uhvatilo ga je i desetogodišnje vreme mučenja obrazovnog sistema,poznatog pod nazivom Šuvarova reforma,kada su škole  izgubi le svoj identitet.Nasledila ga je Ljiljana Brašovan,koja je i predstavljala inicijalnu kapislu za velike domete škole.Ipak,pravi bum u  kompjuters kom mašinstvu,desio se pod palicom mr.Milorada Ilića,koji “gazi“i drugi mandat.Spoj znanja iskustva,mladosti i ideja,iznedrio je brendiranje škole kroz konstrukciju Spartakusa, Vetrosola, Vetrogene ratora, brisača bele table,Biciklofona.Sve inovacije su delo sprege profesora i učenika. Svetislav Sekulić, Dragana Vasović (izabrana za najboljeg profesora 2016.-2017.godine),Vladimir Božičković,Žarko Golubović,Zoran Radovanović,Nebojša Vlatković,Vladimir Popov su nastavili sa temelja koje su davne 1994.  godine postavili Jovan Šaraj,Dragan Mitić,Radoslav Đukić na čelu sa Miloradom Ilićem,formiranjem prvog informatičkog kabineta.
masinska-4
Kako su iz đačkih klupa izlazile genera cije,neretko su se u mašinsku školu vraćali učenici oivičeni znanjem i zvanjem mašinski inžinjer.Trenutno profesorske katedre zauzimaju Vladimir Popov i  Nenad Dojčinović.Ima ih rasutih i po svetu…Vladimir Bošković je asis tent na Tehničkom  univerzitetu u  Gracu, Vladimir Šolić u dalekom Njujorku menadžer distribucije za pekare,Marko Šamara živi u Finskoj a radi kao predavač na  univerzitetu u  Arizoni,Petar Pal konstruiše opremu za naftne bušotine u Norveškoj….
ŠKOLA SPORTISTA I MUZIČARA
Mašinska škola Pančevo je odnegovala i mnoge vrhunske sportiste jer su i sami profesori bili vrhunski i na tom polju.Pre skoro pola veka,jedan od profesora je bio i Kosta Matić,državni prvak u džudou,i omiljeni lik tadašnjih generacija.Pristizali su karatisti Stevan Pujić (peti u Jugos laviji 74.a 1977.godine i ekipni klupski prvak Jugoslavije,sudijo evropska i svetska prvenstva),Mirko Dejić,Zoran Jovanović,Mića Ilić, Ljubiša Milenković-trener  svetskog prvaka Slobodana Bitevića.Siniša Šupić učestvovao na olimpijadi u Moskvi,džudista Željko Strazmešterov.Fudbal je predstavljao Pera Mamula koji je i doktorirao kasnije na tu temu,a najmlađi izdanak najpopularnijeg sporta je Kačarevac,Nemanja Antonov član mlade reprezentacije Srbije i igrač Salzburga.Razumevanja za sportiste je bilo,i biće.Ni muzikalnost ne hvali u uspešnom kolektivu.Školski orkestar predvodi direktor Mića Ilić za  bubnjevima,pevač je profesor veronauke Nenad Savić,na bas gitari profesor srpskog Dejan Čančarević ,a gitaristi su i Ivan Kačavenda,i Zoran Radovanović.
masinska-3
ČOVEK ZA SVA DELA
Milorad-Mića Ilić,čovek koji sudeći po godinama,stažu i bogatim iskustvima,ide ka zenitu,ni blizu se ne oseća tako.Odrastao je uz sport,muziku i učenje,a tu se zadržao i danas.“Moju mladost i odra stanje je pratio uz obaveznu knjigu,sport i muzika.Svirao sam bubnjeve u tada nezaobilaznom rok en rol sastavu Baš čelik,a bubnjevi me i danas,u dokolici,drže uz sebe.Nastupamo u autentičnom sastavu.Nas osmorica sviramo u bendu LVC i kompomujemo kantri rok.Skoro smo snimili cd “Long Black Limousine“Uostalom,ko ima vremena da ostari uz toliko mladosti kraj sebe. Duhom sam spreman na sve inovacije,a Bogu hvala,i moj kolektiv je takav,tako da lako i rado prihvatamo sve ideje naših učenika.Uspešno se dopunjavamo.Učenici nam predstav ljaju eliksir mladosti“kaže  direktor Ma šinske škole Pančevo.
masinska
PECALI A BILI UPECANI
Diplomirani inžinjer Aerokosmopolitehnike,Svetislav Sekulić  je stipen diju fabrike aviona “Utva“pošteno odužio i državi i novim generacijama Iza sebe ima dva sina,Stefana i Dušana,koji koračaju njegovim  putem. Iskustvo iz fabrike aviona “Utva“,i četiri godine rada u vazduhoplovnoj industriji Izraela,pretočio je u12 godina rada u Mašinskoj školi Pančevo “Učenici su se nametnuli svoim projektima,mi pokušali da ih upecamo, a oni nas upecali u mrežu vrhunskih projekata“,pojašnjava priču profe sor Sekulić.“Stvaralačka atmosfera u učionicama i nama daje krila.Si muliramo rad kao u velikim kompanijama kroz podelu poslova,odgovornosti,radimo tehničku dokumentaciju.Prvi projekat,Spartakus je  nastao 2011. godine. Do sada smo radili u dva tima.Drugi čine profesori Božič ković,Golubović i Radovanović.Sa učenicima su osmislili i realizovali vetrogenerator,a potom i solarni panel što je povezano dalo vetrosol.U prvom timu smo profesori Vasović,Vlatković,Popov i ja. Iza nas su električni tricikl,Spartakus,brisač bele table.retrofit CNC mašine.Veliki oslonac nam je i naša radionica u kojoj učenici sa profesorima prave neophodne delove za projekte“Ima li satisfakcije?“Kada vas učenici pitaju šta je sledeći projekat,većeg zadovoljstva za profesore nema“za ključio je profesor Svetislav Sekulić.
masinska-2
Dragan Kostić

Trenutno nema komentara.

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *