Sportmagazin

Povećan unos namirnica bogatim proteinima dovodi do mršavljenja jer se na taj način unosi manje ugljenih hidrata. Deo ukupnih kalorija dobijenih iz proteina je...

proteinska dijeta iskustva

Povećan unos namirnica bogatim proteinima dovodi do mršavljenja jer se na taj način unosi manje ugljenih hidrata. Deo ukupnih kalorija dobijenih iz proteina je ono što definiše visoko proteinsku ishranu. U tipičnoj ishrani 10% -15% ukupnih dnevnih kalorija dolazi iz proteina. U visokoproteinskoj ishrani, taj broj se povećava na 30% -50%.

proteinska dijeta jelovnik po danima

Kako visokoproteinska dijeta funkcioniše? Pored suzbijanja apetita, visokoproteinska dijeta može promeniti metabolizam čoveka. Kada se značajno smanji unos ugljenih hidrata, telo počinje da sagoreva masti kako bi dobilo energiju- to stanje se zove ketoza. Ketoza može da umanji težinu, ali je takođe povezana sa glavoboljom, razdražljivošću, mučninom, bubrežnim tegobama, i ubrzanim lupanjem srca. Visokoproteinska ishrana ima mnoge oblike.

Najhranljivija visokoproteinska ishrana ima malo masti i umerenu količinu ugljenih hidrata, pre nego visok sadržaj masti i malo ugljenih hidrata. Dalje ćemo govoriti o namirnicama koje se uklapaju u visokoproteinsku ishranu. Ništa ne sadrži više proteina nego lepa sočna krta šnicla.

Uvek se trudite da meso ima što manje masti. Nemasno juneće meso ima jedva malo više zasićenih masti nego pileće belo meso. Piletina i druga živina sjajno se uklapaju u visokoproteinsku ishranu. Belo meso odnosno pileće grudi sadrže najmanje masti u osnosu na druge delove živine.

Nemojte jesti kožicu jer je ona puna zasićenih masti. Svinjski but je u stvari belo meso. Štaviše, danas se proizvodi mnogo manje masna svinjetina nego pre 20 godina, pa možete slobodno uključiti nemasnu svinjetinu u svoju cisokoproteinsku dijetu. Riba je siguran izbor — puna je proteina i skoro uvek ima malo masti.

proteinska dijeta jelovnik po danimaČak su i vrste koje imaju više masti, kao što je losos, dobar izbor. Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ribi su dobre za srce. Jaja su klasični i svakako najjeftiniji oblik proteina. Jedno jaje dnevno je bezbedno za zdrave odrasle osobe.

proteinska dijetaAko ste zabrinuti zbog masti i holesterola, belanca su dobra zamena i izvor proteina zdravih za srce. Proizvodi od soje, kao što je tofu, pljeskavice od soje, i druge namirnice na bazi soje, odličan su biljni izvor proteina. Dodatna prednost: Potrošnja 25 grama sojinog proteina dnevno takođe može da snizi holesterol i štiti od bolesti srca.

Pored proteina, vlakna produžavaju osećaj sitosti i takođe snižavaju holesterol. Što se tiče sadržaja proteina, 1-1/2 šolje pasulja je približno jednako 100 grama kuvanog mesa. Mlečni proizvodi su izvor proteina. Mleko, sir i jogurt ne samo što su bogati proteinima, već takođe pružaju kalcijum za jake kosti i zdravo srce.

Ako ste u žurbi, izvor proteina su i energetske štangle. Izaberite one koje imaju 25-40 grama ugljenih hidrata, manje od 15 grama proteina, i ne previše šećera ili masti. Većina visokoproteinskih načina ishrane ograničava unos žitarica na nekoliko porcija dnevno.

Jedite samo integralne namirnice jer belo brašno ne sadrži mnogo hranjivih materija u odnosu na brašno od celog zrna. Bez obzira što je akcenat na proteinima, ostavite prostor za voće i povrće u visokoproteinskoj ishrani.

Ако сте обожавали овај кратки чланак и сигурно желите да добијете више информација у вези Dijete љубазно погледајте нашу властиту веб страницу.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *